Pivo kakvo se nekad pilo

Reportaža iz Daruvarske pivovare: 43.000 hektolitara čistog užitka
Pivo kakvo se nekad pilo

U malom gradu, koji je posljednih godina postao poznat po najvećem broju novoregistriranih automobila po glavi stanovnika u Hrvatskoj, od davnina skladno žive ljudi različitih nacija i vjera, ponosni na svoju multikluturalnost i otvorenost, ali i tradiciju proizvodnje piva koja se nekoć, dok još nije bilo automobila, smatrala znakom blagostanja.

Glavni daruvarski trg, koji mnogi nazivaju najljepšim u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, krase i katolička i pravoslavna crkva, kao i stara zgrada pivovare sagrađena sredinom 19. stoljeća kada je započela s radom na istom mjestu gdje je i danas.

Pouzdano se zna da je to bilo 1840., odnosno prije 177 godina, što je čini najstarijom od svih u Hrvatskoj koja nikad nije prestala proizvoditi pa ni u posebno teškim vremenima poput Domovinskog rata kad se Daruvar našao na prvoj crti obrane.

Granate su ostavile trag i na staroj zgradi prepoznatljivog crvenog pročelja u kojoj se proizvodi Staročeško pivo, a voditelj proizvodnje, majstor pivar Krešo Marić, uvjeren je kako su je neprijatelji namjerno gađali jer su bili ljubomorni na daruvarske branitelje i civile koji u pivu ni u jednom trenu nisu oskudijevali.

Pročitajte više.