Mala nezavisna Daruvarska pivovara živi od industrijog piva, ali za dušu proizvode craft

Nisu “tipična” industrijska pivovara, ali nisu ni “tipična” craft pivovara, kako se danas najčešće klasificiraju na tržištu.
Mala nezavisna Daruvarska pivovara živi od industrijog piva, ali za dušu proizvode craft

Istovremeno su najmanja industrijska i najveća craft pivovara. I generalno najstarija pivovara u Hrvatskoj – gotovo 180 godina. Neki za njih kažu da su veliki, a neki da su dio njih - malih. No, zbog njih se “craft puritanci” ne dižu na zad­nje noge, kao što to rade zbog većih industrijskih pivovara - korporacija - koje pod egidom crafta na tržište izbacuju nove stilove piva. Tko su oni?

Poznavatelji pivskog tržišta vjerojatno bi jednoglasno odgovorili - Pivovara Daruvar. I onda bi se razvila polemika što i koga pojam craft zapravo uključuje. Pa bi neki rekli da je to samo tehnologija proizvodnje piva, drugi da je stvar i u proizvodnji malih šarži, a treći bi pak proširili definiciju – koja bi bila najbliža točnom odgovoru – pa dodali da je craft jedna filozofija, jedan socijalni pokret protiv korporacija, koji stavlja naglasak na kvalitetu, a ne na kvantitetu. Pokret za nezavisnost, rekli bi. Naglasak na craft, zapravo, sve više stavljaju velike pivovare i zato se, kako nam objašnjavaju i u Pivovari Daruvar čije smo pogone posjetili, oni – a ima ih 40-ak i velikima uzimaju tek 1,5 posto tržišta - promoviraju kao male nezavisne pivovare. Tako ih definira i zakon.

Pročitaj više.