O nama

Staročeško_O nama


Pivovara Daruvar u kojoj se proizvodi Staročeško jedina je pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji.

Nastojeći zadržati kontinuitet tradicionalnog načina proizvodnje piva, Staročeško svojim obožavateljima nudi kvalitetu i vrhunski doživljaj.

Okus „STAROČEŠKOG“ piva obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki okus koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

Povijest

Starocesko-zimsko-pivo

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari.

Prvo Staročeško pivo bilo je Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika daruvarskoj kraja.
Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Od tad pa do danas Staročeško je ime koje podsjeća na jedinstven doživljaj piva vrhunske kvalitete.

Naziv piva „STAROČEŠKO“ , prvi put se počelo upotrebljavati 1893. godine, u vrijeme vlasništva građana Polaka, Crnera i Dobranovića.

Vremenska crta

2013. - Navršava se 120. godina od prve upotrebe imena STAROČEŠKO

Navršava sto dvadeset godina od prve upotrebe imena Staročeško, najstarijeg hrvatskog pivskog brenda. Ta je obljetnica bila obilježena u kolovozu, na Danima Staročeškog piva.

2010. - Pivovara slavi 170. rođendan

Na ročištu na trgovačkom sudu u Bjelovaru Pivovaru kupuje Kufner grupa, korporacija iz susjednog Sirača, koja se bavi proizvodnjom kamena i građevinskog materijala.

1993. - Pivovara je uspješno pretvorena u prvo dioničko društvo

Pivovara je uspješno pretvorena prvo u dioničko društvo, pa u društvo s ograničenom odgovornošću, a dionice u rukama tadašnjih radnika i penzionera, donosile su lijepe dividende.

1941. - Novi vlasnik pivovare

Novi vlasnik Pivovare postaje Viktor Hrešić.

1925. - Obitelj Gross preuzima pivovaru

Obitelj Gross preuzima pivovaru i počinje proizvodnja sljedećih vrsta piva: svijetlo Imperijal, Gambrinus, Gradjansko i crno Porter pivo.

1907. - Pivovara se modernizira, dograđuje i uvodi novu tehnologiju

Zapošljavala je 34 radnika i imala elektromotor od 115 konjskih snaga, koji je omogućio osvjetljavanje daruvarskih domova, te ulica i trgova, pa tako ovaj grad javnu rasvjetu dobiva čak šest mjeseci prije Zagreba

1893. - Pivovaru kupuju dobrostojeći građani Pollak, Crner i Dobrović

Ta je godina u povijesti daruvarske pivovare od velike važnosti, jer su je preuzeli ljudi koji su imali viziju njena razvoja. Računali su prvenstveno na žeđ brojnih gostiju tamošnjeg kupališnog lječilišta, koji su u taj krasni, sjajno skockani gradić hrlili sa svih strana.

1840. - Izidor Janković utemeljio pivovaru

Izidor Janković, koji je stolovao u ovdašnjem dvorcu i upravljali vlastelinstvom, utemeljio pivovaru, s namjerom da ona proizvodi pivo za utaživanje žeđi i osvježavanje dvorskog ljudstva, Čeha je ovdje bilo tek u tragovima. Uostalom, čitav Daruvar, koji su putopisci doduše nazivali gradom, no razlog tomu nije bila njegova veličina, nego urbana struktura četiriju ulica koje su ga tvorile, imao je tek 120 kuća, odnosno oko pet stotina duša. U svega nekoliko kuća živjeli su rijetki češki doseljenici.

Temeljni koraci proizvodnog procesa

Proizvodnja STAROČEŠKOG piva zasniva se na tradicionalnoj češkoj tehnologiji uz korištenje modernog postrojenja i odvija se u 4 tehnološke faze: proizvodnja sladovine, glavno vrenje, naknadno vrenje i odležavanje te dorada i istakanje piva u ambalažu.

Za proizvodnju STAROČEŠKOG piva u Pivovari Daruvar koriste se isključivo prirodne sirovine: slad, voda, hmelj i kvasac.

Tradicija

Brand Staročeško rođen je daleke 1893. što ga svrstava među najstarije brandove u Hrvatskoj. Sam naziv Staročeško se počeo upotrebljavati kao Staročeško Zimsko pivo, a njegova posebnost je bila u tome što se istakalo iz drvene bačve.

Danas se ne toči iz drvene bačve, no, posebnost je ostala jedna od glavnih karakteristika Staročeškog. Jedinstveni okus može zahvaliti tradicionalnoj tehnologiji proizvodnje koja je zadržana sve do danas, a Staročeško nastaje kao spoj modernih tehnoloških rješenja i izvorne češke tehnologije.

Sirovine

Staročeško nastaje iz potpuno prirodnih sirovina vrhunske kvalitete koje su proizvedene u Hrvatskoj i koje garantirano nisu genetički modificiranog porijekla. Pomno odabrani sastojci: svijetli ječmeni slad, kukuruzna krupica, posebne sorte hmelja, kvasac i voda sa obronaka Papuka i Psunja garantiraju jedinstven okus i doživljaj piva.

Staročeško je pivo bogatog okusa i arome, a specijalne vrste Staročeškog zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje piva. Sve ovo čini Staročeško izvornim predstavnikom plzenskog tipa piva u Hrvatskoj. Okus Staročeškog karakterizira cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki okus koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.